Noordlaren krijgt extra tijd om dorpshart te kopen

Noordlaren krijgt extra tijd om dorpshart te kopen

Maatschappelijk centrum De Rieshoek in Noordlaren krijgt opnieuw uitstel om het oude basisschoolgebouw van de gemeente Haren over te kopen.

De vrijwilligers van Stichting Behoud en Beheer de Rieshoek hadden eigenlijk tot 1 april de tijd om de financiën rond te krijgen.

Extra tijd
„Het lukt de financierders niet om voor 1 april uitsluitsel te geven over de financiering”, zei Ietje Jacobs (VVD) maandagavond tijdens de raadsvergadering.

Jacobs zat 19 maart met de stichting om tafel en zei tijdens de raadsvergadering onder de indruk te zijn van de verregaande plannen, de uitvoering ervan en het enthousiasme van de vrijwilligers. Ze stelde voor de stichting de extra benodigde tijd te gunnen.

Haalbaarheidsonderzoek
De stichting heeft 239.000 euro nodig om het pand van het maatschappelijk centrum aan te kopen. Een deel van het geld lenen ze van sociale onderneming BOEi en Revolverend Fonds Groningen (RFG). Ook helpen de organisaties bij het opstellen van een solide exploitatieplan.

Om de financiering via de organisaties rond te krijgen, moet het plan van de stichting met een haalbaarheidsonderzoek worden getest. Het plan is eind februari al met een positief resultaat door een voorlopig onderzoek heen gekomen.

Crowdfunding
Behalve de leningen van de BOEi en RFG moet de Rieshoek ook eigen geld inbrengen. Op 10 maart startten ze een crowdfundingcampagne om de benodigde 85.000 euro binnen te halen.

In de eerste twee weken van de campagne haalde de stichting al ruim 30.000 euro op. De crowdfunding duurt tot en met Koningsdag en met nog een aantal speciale acties voor de boeg en ruim een maand tot het einde, lijkt het streefbedrag haalbaar.

Inzet belonen
Verantwoordelijk wethouder Mathilde Stiekema (CDA) sprak de afgelopen weken ook met de stichting en maakte zich tijdens de raadsvergadering geen zorgen over het uitstellen van de aankoopdatum.

„Alle dubbeltjes en kwartjes worden leeggeschud om de aankoop mogelijk te maken”, zei de wethouder. „Laten we niet te moeilijk doen over de exacte datum, maar de club de tijd geven om de funding bij elkaar te krijgen.”

Achterstallig onderhoud
Hoewel de verschillende raadsfracties blij waren met de houding van de wethouder, maakten ze zich wel zorgen over achterstallig onderhoud aan het pand. Zo zou de riolering niet goed werken, zouden de toiletten overstromen en zou het dak in niet al te beste conditie zijn.

„Er zijn een aantal wensen van de gebruikers, dat weten wij”, reageerde wethouder Stiekema. „Maar echt groot achterstallig onderhoud is er niet.” Volgens de wethouder moeten een aantal kleine reparaties worden uitgevoerd en zal de gemeente zorgen voor een redelijke staat van onderhoud.

Motie
„Er is geen duidelijke invulling over wat een redelijke staat van onderhoud is”, zei Hans Sietsma (GroenLinks). „Daar moeten afspraken over worden gemaakt zodat er geen misverstanden ontstaan.”

Om duidelijkheid te krijgen dienden GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, VVD en D66 een motie in die de gemeente verplicht de afspraken van tevoren duidelijk te maken. De motie werd unaniem aangenomen.

 

Bron: http://www.dvhn.nl/groningen/Noordlaren-krijgt-extra-tijd-om-dorpshart-te-kopen-23035950.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *